Vilken mat passar fylliga viner till?
Fylliga viner är smakrika och kraftiga. Det är inte något som nödvändigtvis passar alla, utan tenderar att vara en sådan typ av vin som man antingen älskar eller hatar.
Ett av de mest kändaste och mest uppskattade fylliga rödvinerna är Amarone från Veneto i nordöstra Italien. Amarone utmärks av en kraftig smak, ofta med inslag av körsbär. Har du en gång provat Amarone kommer du enkelt känna igen det i framtiden – det finns inget vin som har samma distinkta smak. På Grapevine hittar du fina Amarone-viner i olika prisklasser och olika karaktär.
Perfekt till grillat
Fylliga viner som Amarone passar fantastiskt bra till grillad mat, till exempel nötkött och lamm. Det passar lika bra till vegetarisk grillning som ostfylld svamp, paprika eller tomater. De mörka och fylliga smakerna från vinet stärker smakerna i grillrätterna och förgyller hela maträtten. Ska du grilla en rejäl köttbit är det inget som ger ett så storslaget resultat som en fin flaska Amarone eller annat fylligt vin.
Fylligt vin till pizza
När man rekommenderar vin till pizza är fruktiga och/eller syrliga rödviner de vanligaste tipsen. Det går sällan att gå fel med de rekommendationerna, men mycket beror på vilken topping som finns på pizzan. En klassisk Margherita med tomatsås och mozzarella går hand i hand med ett fruktigt vin. Ska du å andra sidan äta en lite ”matigare” svensk pizza med till exempel gorgonzola och oxfilé – ja då fungerar fylliga viner utmärkt. Prova dig fram är det bästa tipset.