Menu

Alla älskar grillad mat

Nu när våren är i antågande längtar många efter att kunna ta ut grillen i trädgården för att njuta av härlig mat. Men vad är det som gör den grillade maten så fantastiskt god? Anledning till att grillad mat är så smakrik är på grund av att vid grillning sker en kemisk reaktion mellan aminosyror och kolhydrater som förhöjer både smak och doft. Denna reaktion kallas av matproffs maillardreaktion och kräver givetvis höga temperaturer (som vid grillning).

Arom och starka kryddor

Det finns inget härligare än att njuta av aromen från grillat kött samt grönsaker under fina sommardagar. Svenskar har länge varit försiktiga eller ovana med att använda starka kryddor i maten. I och med att vi lärt oss uppskatta det internationella köket samt rest mer utomlands har den kryddstarka maten blivit allt mer omtyckt. Oavsett om det handlar om chili, peppar eller curry är den kryddiga maten betydligt bättre för hälsan än vad många tror. När du använder starka kryddor innebär det inte att maten du lagar måste vara super het utan du kan tillaga din mat precis så stark som du önskar. Du kan även röra ihop kryddstarka grillsåser eller dipsåser att doppa grillmaten i för de som vill ha lite extra krydda.

Grilla maten korrekt

När du grillar mat gäller det att se till att den inte bränns. Det är otroligt enkelt att bränna maten när du grillar eftersom du tillagar den med väldigt höga temperaturer. Bränd mat är varken god eller nyttig och kan dessutom innehålla cancerframkallande ämnen. Så det gäller att lära sig att grilla med rätt teknik och verkligen passa maten under hela tillagningen. När du planerar för kommande grillsäsong och har putsat på dina grill kunskaper kan det vara en bra idé att även fixa trädgården. Hos Stenbolaget kommer du att hitta fin kullersten i olika former, färger och storlekar till riktigt bra pris. Kullersten är enkelt att lägga samt ger en otroligt fin kontrast till annars raka linjer runt uteplatsen eller trädgårdsgången. Med kullersten kan du anpassa varje sten enligt din egen design samt tycke och smak. Om du till exempel vill skapa en yta av naturstensplattor att placera grillen på kan kullersten användas som kantsten kring stenytan. Kullersten ger en vacker, naturlig och mycket hållbar design och kommer garanterat lyfta din trädgård till en högre nivå.

Starka kryddor och grillad mat

Det finns fina kryddiga recept online som exempelvis ”kryddig bbq-kyckling” som är väl värd att prova. För dig som verkligen vill ha kryddstarkt till grillad mat finns det gott om färdiga heta såser, heta marinader eller kryddblandningar att välja mellan. För dig som är ute efter riktig hetta finns självklart flera varianter av heta habanero eller chilisåser på marknaden som kommer att ge eld i munnen.

Rubs

Rubs har ganska nyligen börjats säljas i Sverige och de färdiga rubs blandningarna såg dagens ljus för några år sedan. I början var det ett ganska magert sortiment som bestod mestadels av färdiga portionspåsar från Santa Maria. Många kanske undrar vad rubs är. Rubs är helt enkelt en kryddblandning av torra kryddor som ska masseras in i köttet och som ersätter marinaden. När köttet grillas kommer dessa härliga kryddor att rostas och förhöja smaken på maten. Givetvis kan du blanda ihop dina egna rubs blandningar men för dig som vill göra det enkelt för dig själv finns det färdiga blandningar att köpa. Det finns även rubs för grönsaker som kommer boosta up smaken rejält.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

immunity