Menu

Glutenfri mat

Att vara glutenintolerant innebär att du inte kan äta all mat men eftersom livsmedelsindustrin har kommit med bra produkter som är glutenfria är det numer mycket enklare att laga mat som är fri från gluten. Exempelvis finns det glutenfritt knäckebröd från Wasa som är prefekt att äta till frukost eller mellanmål. Ett glutenfritt knäckebröd från Wasa kan du ha med dig till jobbet och därmed alltid ha ett bra mellanmål. För att få variation kan du alternera vad du har på din macka. Det finns massor med goda pålägg som passar att lägga på ett glutenfritt knäckebröd från Wasa.

Bra ersättningsprodukter

När du ska laga glutenfri mat finns det mängder med alternativ och recept där gluten inte inkluderas men det finns även bra glutenfria alternativ som du kan använda i din matlagning. Det finns exempelvis glutenfritt mjöl som kan ersätta vanligt traditionellt vetemjöl. När det finns ersättningsprodukter är det enklare att göra mer traditionell mat även om mycket av vardagsmaten går att laga utan glutenprodukter. Bara de senaste tio åren har det kommit enormt många alternativ, till och med färdig mat. Det är inte sällan som en butik har en hel hylla enbart med produkter som är fria från gluten. Det finns till och med glutenfria matkassar som du kan köpa när du vill ha inspiration till vardagsmaten.

Glutenfria produkter som är kontrollerade har en märkning

Naturligt glutenfria produkter som är tillverkade av helt glutenfria spannmål får märkas upp att de är glutenfria. På så sätt är det enkelt för dig som konsument att i matbutiken se vad som är glutenfritt. Glutenfria produkter som saknar märkning har inte kontrollerats men kan såklart vara glutenfria. Du måste dock vara noga med att läsa innehållsförteckningen för att vara helt säker på att produkten är fri från gluten. Ju mer intolerant du är mot gluten desto noggrannare behöver du vara med att kontrollera produkter.

Omställningsperiod i början

Om du blir glutenintolerant i vuxen ålder kan det kännas jobbigt att behöva avstå alla goda kakor, bröd, pajer och så vidare. Men även om det känns motigt i början kommer det att bli lättare när du upptäcker att det finns massor du kan äta som är lika gott men glutenfritt. Det är bara en omställningsperiod i början. Det finns mängder med recept på nätet som du kan testa för att få inspiration på riktigt bra, god och näringsrik mat som du kan laga som är helt fri från gluten.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

immunity