Menu

Mat är en viktig del av en bra dag

Many mixed breads and rolls shot from above.

Mat är inte bara till för att mätta våra magar. Det ger oss även njutning om det är rätt tillagat, och det ska ge oss den näring våra kroppar behöver. Maten är till för både våra kroppar och våra sinnen. Om vi ska prestera, vare sig det handlar om fysisk ansträngning eller hjärnarbete, behöver vi fylla på med energi. Den energin får vi från kosten. Genom att äta rätt kommer vi hålla oss alerta och energifyllda under den större delen av dagen, och vi kommer även öka våra chanser till en god nattsömn. Kosten påverkar helt enkelt i stort sett allt i våra liv på ett eller annat sätt.

Men vad är då ”bra mat”, ”rätt mat”, ”god kosthållning” och så vidare? Idag finns det mängder av filosofier kring mat och näringsintag och de starkaste förespråkarna för sin modell accepterar sällan några andra lösningar. Dieter och kostlivsstilar kommer och går, vissa mer populära än andra. Det som är viktigt att komma ihåg är att vi alla är olika och fungerar bäst på olika kosthållningar. Det beror dels på hur våra kroppar är utformade, men även på vår livsstil och de vanor vi har. Vissa skyr fett, andra kolhydrater. De flesta håller dock med om att socker inte är särskilt hälsosamt, ibland även rent av skadligt.

Organic vegetables on rustic dark wood background.Vegan food concept. Green veggies.

Genom en god kosthållning håller vi våra kroppar sunda och förebygger sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, fetma, cancer och diabetes. Det är förstås sjukdomar som man kan ha oturen att drabbas av ändå, men med hjälp av motion och bra kost kan man åtminstone minska riskerna. Oavsett om du ligger hemma och slöar en hel söndag, åker gokart Stockholm eller fiskar krabbor i skärgården så behöver din kropp näring. Hur mycket energi den behöver beror dock på hur fysiskt aktiv du är. I Sverige är det Livsmedelsverket som ger ut de allmänna näringsrekommendationerna som exempelvis läkare och dietister följer. Där är tallriksmodellen fortfarande aktuell, med en ganska jämn fördelning av kolhydrater, fett och protein.

Andra modeller av kosthållningar som är mycket populära bland en stor del av befolkningen är exempelvis LCHF, Atkins, GI-metoden och Medelhavskost.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

immunity