Indisk mat
I Indien anses matlagning vara en gudomlig konst, och med tanke på hur populärt det indiska köket har blivit i resten av världen (särskilt i Europa och Nordamerika), är många nog benägna att hålla med. Att tala om den indiska maten som en enda helhet är dock något missvisande, då indisk mat kan se ut och smaka mycket olika i den norra och den södra delen av landet.
Det kanske mest karakteristiska med den indiska maten är dess kryddor. I det indiska köket används en stor bredd och variation av kryddor på en mängd olika sätt, och många av de smaker som vi förknippar med indisk mat kommer sig av just de särskilda kryddblandningar som man använder sig av inom det indiska köket. Ett exempel är garam masala, där ”masala” betyder just ”kryddblandning”. Andra exempel på kryddor som används i indisk mat är chilipeppar, svartpeppar, spiskummin, ingefära, gurkmeja, kanel, anis, fänkål, saffran, tamarind, koriander, muskot och curry.
En fördel med att äta kryddstark mat såsom den indiska är att det rensar upp i näsa och svalg, vilket kan vara en lättnad om man till exempel har en förkylning, eller till och med något mer allvarligt som bihåleinflammation. För detta är det bra att ta kontakt med en läkare.
Något annat som många kan reagera på när de läser rätterna på menyn på en indisk restaurang är att en stor andel av dem är vegetariska. Det beror på att 83 procent av Indiens befolkning är hinduer, vilket innebär att de är vegetarianer. Detta gör att linser, bönor och ärter är mycket viktiga råvaror inom indisk matlagning – faktum är att det finns hela fem dussin olika linssorter, som alla används i någon indisk rätt. Det förekommer dock självklart även rätter med fisk, kött och kyckling. Man äter allt från lamm och nötkött till fläsk och get. Vilket kött man äter, eller huruvida man äter fisk eller kyckling istället, beror förutom på religiösa faktorer även på tillgång och pris.
En annan viktig basvara inom indisk matlagning är ris. Ris äts som tillbehör till i stort sett alla rätter, vilket dels beror på att det är billigt, dels på att det är mångsidigt, och passar till det mesta. Ett annat vanligt tillbehör till indiska rätter är någon form av bröd, till exempel papadam eller naan. Eftersom man vanligtvis äter indisk mat med händerna, fungerar brödet som ett slags bestick för de röror och såser som är för rinniga eller kladdiga att äta med händerna. Dessutom kan brödet lindra svedan i munnen från riktigt starka rätter.
När det gäller dryck är den kanske mest välkända indiska drycken (förutom te) lassi, som är en typ av yoghurtbaserad dryck. Yoghurten blandas med vatten eller mjölk, och olika kryddor. Exempel på smaksättningar för lassi är mango, socker, rosenvatten, jordgubbar och saffran. I vissa regioner förekommer det också saltad lassi.