Menu

Matlagning är en konstform

http://www.stefstef.nl/banners2/herbs.jpg

Matlagning är en konstform som har lockat människan till kulinariska experiment och utveckling under mycket lång tid. Att upptäcka nya smaker och njuta av goda rätter är en viktig del i många människors liv. Att laga god mat handlar inte bara om att slänga i råvaror i grytan och röra om. Man bör känna till hur olika typer av livsmedel bäst tillagas, hur de ska hanteras för att skydda både smaker och hygienen samt smaksättningen med kryddor och andra smaksättare, vilket är en konst för sig. Bra mat ska både ge oss den näring vi behöver och skänka oss njutning.

Först och främst bör man undvika halvfabrikat. Både av den anledningen att mat från grunden smakar så mycket bättre, men även för att halvfabrikat innehåller många tillsatser som inte alltid är så nyttiga. Det blir dessutom i regel mycket mer kostsamt att handla färdigmat eller halvfabrikat. Många har dock inte riktigt koll på vad som är halvfabrikat.

Med smart och planerad matshopping kan man få god och näringsrik mat till rimliga priser. Genom att göra en planering, exempelvis en veckomatsedel, kan man se till att hålla matkostnaderna nere. Man planerar in maträtter som är prisvärda och kostar lite de flesta dagarna, medan man kan lyxa till det med dyrare råvaror ett par dagar då och då. Spontanhandlingen i mataffären innebär ofta att man köper lite dyrare mat än man kanske egentligen borde, och risken för att en massa annat hamnar i korgen är stor. I synnerhet om man handlar hungrig.

Colorful organic vegetables with wooden spoon , ingredients for salad or filling on rustic wooden background, top view. Healthy food or diet cooking concept.

Grunderna i matlagningen tar tid att lära sig. Ett tips är att vara nyfiken, våga testa nya recept med nya ingredienser och att våga prova sig fram med olika sorters kryddor och örter. Man bör inte laga maten stressad, utan bör se till att man har gott om tid. Man kan blunda och känna på matens doft, konsistens och smak, och sedan krydda lite till, prova och känna efter vad som har hänt. Kanske kan en matlagningskurs vara någonting att prova på. Kursen kommer förmodligen även ge massor av ny inspiration. Andra sätt att hitta kunskap och inspiration på är via nätet. Det finns mängder av bloggar och hemsidor som presenterar mat och recept i alla dess former. Man får prova sig fram!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

immunity