Menu

Kända kockar

De senaste åren har matintresset exploderat i Sverige. Det ges ut massor av kokböcker, de olika tv-kanalerna har olika matprogram och det finns tusentals bloggar som handlar om mat och recept. Att bli känd som kock handlar idag mycket om marknadsföring men även skicklighet inom matlagning förstås. ”Man tager vad man haver” sa aldrig Cajsa Warg men däremot är det tillskrivet henne. På 1700-talet jobbade hon som hushållerska hos rika familjer i Stockholm och 1755 gav hon ut första upplagan av sin bok ”Hjelpreda i hushållningen för unga Fruentimber” som blev en av de mest inflytelserika kokböckerna under sent 1700-tal och början av 1800-talet.

Marknadsföring är viktigt idag

Tore Wretman är ett känt namn i Sverige inom kokkonsten. Han föddes 1916, började i tonåren som lärling på Continental i Stockholm och fortsatte sedan sin karriär på bland annat Operakällaren och Maxims i Paris. Han var en av grundarna av Gastronomiska Akademien och har betytt mycket för den svenska kokkonsten. Idag blir många kockar kända efter deltagande i olika tv-program. De krävs yrkesskicklighet men i den stora konkurrens som råder är marknadsföring viktigt. Edin Dzemat till exempel, var en mycket duktig, men okänd kock förra året. I år Edin tog hem vinsten i säsongens Kockarnas kamp. Detta är den bästa marknadsföring han kunde få för sin nya restaurang dzeMAT i Kosta.

Ett urval av kändisar

Jamie Oliver är en av de mest kända tv-kockarna internationellt. Hans första tv-framträdande var i ”Nakna kocken” där namnet beskriver att matlagning kan vara enkelt. Efter detta program har han även gjort andra tv-program och gett ut flera kokböcker. Leila Lindholm har blivit ett stort namn i Sverige efter att ha varit med i TV4. Hon har varit programledare för en rad tv-program och gett ut flera kokböcker. Redan vid fjorton års ålder bestämde hon sig för att bli kock och hon har hunnit arbeta på flera kända restauranger. Hon har även fått ta emot flera utmärkelser, bland annat Årets kvinnliga kock (1999) och Gastronomiska Akademiens Silverpris (2009).

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

immunity