Menu

Mexikansk mat

Det mexikanska köket är oerhört populärt i Sverige, även om en mexikan på besök sannolikt knappast skulle känna igen hälften av sakerna man hittar i tacohyllan i en svensk matbutik, för att inte tala om de saker vi svenskar stoppar i våra tacos. Och trots att svenskar är väl förtrogna med uttryck som tortilla, burrito, enchilada och quesadilla, skulle vi kanske inte ens känna igen dessa rätter om vi bjöds på dem i Mexiko.

Basen i det mexikanska köket kan sägas vara majs. Förutom detta är även bönor och squash viktiga livsmedel, liksom ris, avokado, chilipeppar, tomat och papaya. Den mexikanska maten har skapats genom en sammanblandning av aztekernas och mayaindianernas ursprungliga mat med spansk, europeisk och asiatisk mat.mission_burrito

En populär mexikansk maträtt, som inte är lika känd i Sverige som de nämnda ovan, är tamales. Tamales består av majsdeg som har fyllts med kött och chilisås, och sedan lindats in i ett majskolvsblad innan de tillagas.

Oavsett om man äter ”svenska” tacos eller genuin mexikansk mat, är proceduren vid dagens slut dock densamma: man måste borsta tänderna för att få bort eventuella rester som sitter kvar av den kryddstarka maten. Regelbunden tandborstning, tillsammans med tandläkarkontroller en gång om året, är viktigt för att munhälsan ska hålla sig i god form. Om det är dags för din årliga kontroll, och du letar efter en tandläkare i Stockholm, ska du gå in på Distriktstandvarden.se.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

immunity