Menu

Därför är kryddstark mat bra

Den är antingen älskad eller hatad – den kryddstarka maten som piffar upp både mage och tillvaro. Chili, curry och peppar är bara några få starka kryddor som skapat diskussioner. Så vad gäller egentligen? Är kryddstark mat bra för hälsan eller är det ett stort no-no? Faktum är att kryddig mat är bättre än vad man kan tro, även om man självklart inte ska krydda maträtterna tills ögonen står ut och elden sprutar ur munnen.

Kryddstark mat gör oss på bättre humör

Stark mat rensar upp i magen och gör så att adrenalinet höjs. På det stora hela blir vi nöjdare och gladare med kryddor och får lust över till annat, som att ta tag i nya utmaningar eller ta hand om oss själva på andra sätt också. Kort sagt ger en god hälsa oss mer livslust, som kan visa sig på alla möjliga olika sätt och som naturligtvis kan vara fördelaktiga.

Förbättrar hälsan och minnet

Visste du att kryddig mat faktiskt kan förbättra både din hälsa och ditt minne? Enligt forskning är dock fallet så. Koncentrationsförmågan får sig en boost, hjärnceller och nyckelfunktioner i hjärnan förbättras så att du orkar ta in mer information och läsa mer. Vissa psykiska störningar som schizofreni kan mildras. Dessutom är stark mat i vissa fall en positivt bidragande orsak till att gravida kvinnor kan sätta igång sina värkar.

Lev längre med starka kryddor

Fördelarna slutar dock inte här, utan det har också framkommit att man kan få ett längre liv om man äter kryddstark mat. Folk som sveper i sig chilipeppar flera gånger i veckan har visat sig få ett längre liv och risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskade med hela 14 %. Det har gjorts oräkneliga tester och studier på folk som häver i sig starka kryddor och resultatet har varit anmärkningsvärt.

Peppar har visat sig ha en positiv effekt på matsmältningen som rättar till en mage i olag och som pepprar på din ämnesomsättning. Var därför inte rädd att krydda på din mat ordentligt, både för att få en bättre och fräsigare smak men också för att förbättra ditt allmäntillstånd.

Bra mat och kryddor att använda i matlagningen

Stark senap, chilipeppar, vitlök i mängder och cayenne. Detta är bara några få kryddor som är lättillgängliga och goda i maten.

De höjer kroppstemperaturen och ökar energiförbrukningen. Ingefära ger ökad fettförbränning, citron gör att du påskyndar din mättnadskänsla, rödpeppar spär på ditt adrenalin och senap sätter fart på tarmen. Då talar vi självfallet om stark senap som Dijon-senap och inte den sötsliskiga varianten. Kanel sänker blodsockret och kardemumma är bra mot magbesvär. Det är också dessa kryddor som bland annat ingår i pepparkakor, vilka sägs bidra till folks snällhet…

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

immunity