Menu

Balanserad kosthållning

 

Få saker är så omdiskuterade som kost och kosthållning. Otaliga är de tips och råd för hur man ska leva och hur man snabbast och med hållbara resultat går ner i vikt. En sund och balanserad kosthållning är nödvändig för att vi ska må bra och fungera i vardagen. Äter vi för lite kommer vi sakna den energin vi behöver och vi riskerar att drabbas av näringsbrist. Äter vi för mycket i förhållande till hur vi rör oss riskerar vi övervikt som kan leda till sjukdomar som diabetes, hjärt-kärlsjukdom, cancer och fetma.

Det är betydelsefullt att vi får i oss alla de näringsämnen som kroppen behöver. Vi behöver alla få i oss vitaminer, mineraler och andra näringsämnen för att fungera. Exakt hur behovet ser ut varierar från person till person, det är individuellt och påverkas av en rad faktorer. Både arvsmässigt och livsstilsbaserat.

A large group of food. The assortment includes fruits, vegetables, meat, fish and dairy products. The food is mostly sorted by type. The dairy products are in the center, while the rest of the food is circled around the dairy products. Studio photo taken with DSRL Canon EOS 5D Mk IIFett, kolhydrater och protein är de beståndsdelar som utgör kosten och kroppens upptag. Fettet behövs för en rad viktiga funktioner i kroppen och fungerar även som energikälla. Även kolhydrater är en källa till energi, och proteiner är kroppens byggstenar. Detta är enkelt uttryckt, naturligtvis är näringsläran mer komplicerad än så om man börjar analysera mer.

 

Fett finns i båda goda och mindre bra former. Goda fetter hittar du i till exempel feta fisksorter, nötter och avokado. Även vissa matoljor är källor till bra fett. Kolhydrater återfinns i bland annat pasta, bröd, potatis, ris och grönsaker. Välj dock helst grova fullkornsprodukter som kolhydratkällor. Snabba kolhydrater ger ofta lite näring och skjuter ditt blodsocker snabbt i luften innan det lika snabbt dalar igen. Bulgur, quinoa och råris är exempel på alternativ till pasta och vitt ris. Protein finner du i animaliska produkter som kött, fisk, fågel och ägg, men även i vegetariska produkter, som quorn och mejeriprodukter samt vissa andra livsmedel.

När du ska äta frukt, bär och grönt ska du gärna äta många olika färger. Det ger dig nämligen en fingervisning om att du får i dig många olika vitaminer och mineraler. Livsmedelsverket rekommenderar att du äter fem portioner om dagen med frukt och grönt. En portion motsvarar storleken av en knuten näve. I gram motsvarar det 500 gram. Barn rekommenderas att äta minst 400 gram frukt och grönt varje dag.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

immunity