Menu

Det italienska köket.

Maträtterna

En italiensk måltid inleds med en förrätt som på italienska kallas antipasti. Det är små varma eller kalla rätter. Denna lilla aptitretare ger också gästerna en första inblick i matens kvalitet. Det är vanligt att man väljer en förrätt med flera olika rätter. Antingen väljer man sina små rätter själv eller så kan man välja att kyparen komponerar ihop det.

Huvudrätten består ofta av pasta, risotto eller gnocchi. Inte heller denna rätt är speciellt stor portionsmässigt då det även kommer in en andra huvudrätt. Det är vanligt att den andra huvudrätten består av fisk eller kött. Vill man ha potatis eller grönsaker till får man beställa det vid sidan om. Varför man inte kan beställa pasta eller ris till den andra huvudrätten är så enkelt förklarat att det redan fanns i den första. Det finns dock ett undantag, om man beställer piatto unico – en kött eller fiskrätt som vänder sig till turister. Till den serveras tillbehör. När maten är uppäten och sötsuget sätter serveras desserten. Här är det ostar och sötsaker som dominerar och sätter pricken över i. Till det gärna en espresso.

Vinet


I Italien är vin en vardagsdryck. Ofta dricks ”husets vin” till maten. Merparten av de italienska vinerna klassifieras som ”bordsvin” och utgör hela 40% av Italiens vinproduktion. Enligt lag får inte vinets ursprung eller druvsorten anges på bordsvinet. Det är antingen rött (rosso) eller vitt (bianco).

Olivoljan

olivskörden äger rum i november och december. För att få ner oliverna använder man träkäppar eller sina händer och plockar dem för hand. Oliverna hamnar i ett nät på marken där man sedan samlar ihop dem. Det finns cirka 250 olika arter av olivträd. Olivoljan används nästan i all mat man tillagar och den är både nyttig och god.

Pastan

För de italienska hemmakockarna är det självklart att använda färska ingredienser, och färsk pasta tillverkas ofta hemma i det egna köket. I Emilia Romagna görs pastadeg traditionellt med mycket ägg och mjöl, men utan vatten och salt. Mjölet man använder till pastan i Italien är durumvetemjöl.

Mozzarellan

Det finns väl knappast något som representerar den italienska flaggan så bra som färgerna från den vita mozzarellan, gröna basilikan och de röda, saftiga tomterna. Dessa tre ingredienser tillsammans utgör en populär liten förrätt. Mozzarellan görs av mjölken från frigående vattenbufflar som är uppfödda på naturlig kost.

Pizzan

Något som är väldigt förknippat med det italienska köket än en pizza med mozzarella. En äkta napoleansk pizza får inte vara större än 30 cm i diameter och ska gräddas direkt på stenhällen i pizzaugnen. Vill man göra en egen pizza hemma är det inte jättevanligt att det finns en stenugn i hemmet. En vanlig och bra ugn i ett vackert kök kommer dock att göra susen för god pizzamatlagning. Pizzan uppfanns av fattiga som behövde en rätt som mättade med med endast ett fåtal ingredienser. Det finns egentligen ingen likhet mellan pizzorna i Sverige och i Italien, och den lilla burken med bearnaisesås kan man helt glömma om man äter en frasig pizza i Italien.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

immunity