Menu

Asiatisk mat

Asiatisk mat är ett lite svårt begrepp eftersom Asien är så stort och rymmer flera helt olika kulturer när det gäller matlagning. Det finns dock ett par gemensamma nämnare som återkommer i flera asiatiska kök och som vi här i väst brukar förknippa med typisk asiatisk mat. Idag har många svenskar mycket kunskap om och ett intresse för asiatisk mat. Inte minst för att vi reser så mycket till länder som Thailand. Asiatisk mat har rykte om sig att vara ganska hälsosam och inte så kraftig som traditionell svensk mat.

Allmänt om asiatisk mat

Minh mat serverar vietnamesisk mat i Stockholm och det är bara en av flera bra restauranger som specialiserat sig på mat från ett asiatiskt land. Det finns flera importföretag och butiker som säljer ingredienser till asiatisk matlagning, råvarOriental Beef stir-firedufrågan är alltså löst om man vill äta asiatiskt här hemma i Sverige. Det brukar vara särskilt lönsamt att köpa stora förpackningar av jasminris i en sådan specialbutik. Asiatisk mat har ofta mer hetta än traditionell svensk mat det är därför det ofta framgår i menyerna hur starka de olika rätterna är. I asiatisk mat förekommer ofta smakförstärkare som glutamat och grundsmaken umami.

Så lagar du asiatisk mat hemma

Om du vill åstadkomma distinkt asiatiska maträtter ska du titta på tillredningsmetoder som är vanligare i Asien än hemma i Sverige. En wokpanna är en bra investering då den är karaktäristisk för flera olika asiatiska kök. I en wok kan du blanda det mesta men varför inte klassiska asiatiska ingredienser som, cashewnötter, vårlök, vattenkastanj, koriander, kokosmjölk och limegräs. Ät gärna med pinnar istället för bestick och använd ris eller nudlar som kolhydratkälla. Att fritera är också vanligare i Asien än i Sverige. Sök efter recept på tempura som är japansk friterad mat. Precis som när du använder wokpanna är det hög temperatur och kort tillredningstid som gäller.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

immunity