Menu

Vegetarisk mat

Att vara vegetarian innebär att man enbart äter vegetabiliska livsmedel. Själva ordet ”vegetarian” kommer från latinets ord för grönsaker, vegetabilia, och skapades år 1847, då det användes av den första föreningen för vegetarianer, i Ramsgate i England.

Sedan dess har vegetarianismen spridit sig över hela världen. Historiskt, och även idag, har vegetarianismen varit mest utbredd i Indien (även om det alltså inte alltid har kallats vegetarianism). Man uppskattar att mer än 70 procent av världens alla vegetarianer lever i Indien, vilket är mellan 20 och 30 procent av Indiens befolkning. Anledningen till att så många vegetarianer finns i Indien är att en stor del av landets hinduer inte äter kött av religiösa skäl. En undersökning som gjordes av Djurens Rätt år 2014 visade att ungefär 4 procent av Sveriges befolkning är veganer, och ungefär 6 procent är vegetarianer.

Förutom att det idag finns fler vegetarianer (i västvärlden) än det gjorde i mitten på 1800-talet, finns det också fler typer av vegetarianism (i alla fall som har blivit definierade). Den mest uteslutande formen av vegetarianism är veganism. Det innebär att man inte äter eller konsumerar några livsmedel som kommer från djur. Förutom kött äter man alltså inte heller ägg eller mejeriprodukter. De flesta som äter vegansk mat kallar sig dock för veganer, snarare än vegetarianer. Med det senare avser man istället oftast en kost som inkluderar både mejeriprodukter och ägg, vilket brukar kallas lakto-ovo-vegetarianism. Det finns också lakto-vegetarianism och ovo-vegetarianism.foods

Det finns självklart många olika skäl till att man blir vegetarian, och allt fler bestämmer sig för att välja bort kött av miljöskäl, eftersom köttproduktion bidrar stort till världens totala utsläpp av koldioxid. Många av dessa vegetarianer äter dock fisk, fågel eller både och, vilket brukar kallas för demivegitarianism.

Mångas förutfattade mening om vegetarisk mat är att den är enformig, eftersom man bara kan äta grönsaker. Förutom grönsaker kan dock vegetarianer också variera sin kost med bönor, linser och andra baljväxter, med svamp liksom med tofu och olika typer av köttersättande produkter skapade av exempelvis soja. Om du nyligen har blivit vegetarian, eller har någon i din närhet som är vegetarian, och du behöver inspiration och tips på vegetariska rätter som går att laga, ska du gå in på Matklubben.nu. Där hittar du tusentals recept för alla typer av vegetarianer.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

immunity