Menu

Grekisk mat

Det grekiska köket är ett typiskt medelhavskök som ofta innehåller ingredienser som aubergine, lamm, olivolja och yoghurt. Rätter som souvlaki, gyros, tzatziki och moussaka är välkända och uppskattas av semesterresenärerna. Matutbudet innehåller dock betydligt mer än så. Köket bjuder på en hel del kulinariska upplevelser, det är en god idé att våga prova nya rätter och inte endast beställa in eller själv tillaga de välkända klassikerna. Varför inte prova på Loukánika, en slags kryddstarka korvar som blir extra goda när det äts med lite citronsaft? En annan rätt som uppskattas av fiskälskaren är bakaliaros me skordalia, friterad fisk med vitlökssås.

Hus på Santorini i Grekland

Ett av de mer välkända inslagen i den grekiska matkulturen är mezé. Dessa smårätter passar utmärkt som bjudmat. Den som bjuder bestämmer själv hur många och hur avancerade rätterna ska vara. Några exempel på rätter som passar som plockmat melizanosaláta (en slags auberginepuré), taramosaláta (torskrom blandat med äggula, potatis, citron och olivolja) samt saganáki (friterad ost). Det sägs att vi äter med ögonen och för att göra måltiden lyckad så kan det vara en god idé att servera rätterna på ett tilltalande sätt. I kategorin kökstillbehör hos Shopello finns gott om snygga uppläggningsfat, dukar och andra artiklar som fullbordar middagsbordet. Andra förslag på rätter som kan avnjutas tillsammans är dolmades (vinbladsdolmar) och gigantes (vita bönor i tomatsås).

Den som semestrat i Grekland och försöker sig på att laga typiskt grekiska rätter kan kan uppleva att maten inte smakar lika bra vid hemkomsten som på plats. Förklaringen till detta beror troligtvis till stor del på Greklands geografiska läge. Solmogna grönsaker och lokalproducerad färsk olivolja är två huvudingredienser som sätter extra god smak på det grekiska köket. Rätter som kolokithákia, friterad squash, och jemistá, ugnsbakade och fyllda grönsaker, smakar helt enkelt allra bäst när råvarorna är extra fina. En enkel sallad med solmogna tomater når en annan dimension när dessa fått mogna i ett gynnsamt klimat.

Souvlaki som grillas

Landets kök bjuder även på en hel del intressanta drycker, när alltomvin listar tre goda grekiska viner som passar till souvlaki, sallad med fetaost eller moussaka så finns såväl röda som vita viner representerade. Idag finns det mer än 70 olika grekiska viner som säljs på den svenska marknaden. Några av de vindistrikt som gjort sig kända för kvalitetsviner är Naoussa, Goumenissa, Rapsani, Amindaion och Zitsa,

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

immunity